- Turcom Anasayfa >
- Başarı Öykülerimiz >
- Total
Total
TOTAL ’in YENİ BİNASININ TEKNOLOJİK ALTYAPISINI TURCom’A EMANET ETTİ
Şirketlerin taşınmasının planlaması ve organizasyonu, bir felaket senaryosu şeklinde düşünülmeli. Tüm sistem ve kaynakların, bağlantıların fiziksel olarak yer değiştirdiği bir operasyonda, bununla ilgili tüm çözüm ortaklarının, planlamanın ve sistemlerin kritik önemi oluyor. Hiçbir kesinti yaşamadan, istasyon ve tesislerimizde satışları aksatmadan taşınmamız çok önemliydi. Şirket iş birimlerimiz için oldukça rahat bir geçiş oldu, hedefimize ulaştık. Bu nedenle telekom altyapımızı taşıma projemizde TURCom’u seçtiğimiz için ne kadar doğru bir karar verdiğimizi proje sonunda da teyit etmiş olduk.”
Total Bilgi İşlem Müdürü Dr. Serhat İNCE
5 kıtada, 130 ülkede faaliyet gösteren, dünyanın 5 büyük petrol şirketinden biri olma özelliğini taşıyan Total , 23 bölge müdürlüğü ve yaklaşık 500 istasyonunun bağlı olduğu merkezini, yeni binasına hiçbir sıkıntı ve aksama yaşamadan taşındı.
Total Bilgi İşlem Müdürü Serhat İNCE , “23 bölge müdürlüğü, yaklaşık 500 adet istasyon, 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Taşınma projesinde merkezimize bağlı olan istasyonlarımıza hiçbir kesinti yaşatmamamız gerekiyordu. Bunu doğru planlayıp, en uygun yatırımlarla yeni merkezimize taşınmalıydık. Turcom, tüm sektör tarafından bilinen teknolojileri kurgulamanın ötesinde, taşınma için yapılan proje planlamasındaki katkılarıyla tüm olası aksaklıklara karşı önlemleri düşünmemizi sağlamış, dolayısıyla hem sistemler hem kullanıcılar için konforlu bir taşınma süreci organize edilmiştir.” şeklinde taşınma projesinin başlama aşamasına değindi.
Taşınma projesi, yurtiçiyle birlikte, yurtdışıyla da sürekli iletişim halinde bulunan böyle bir firmanın yatırımlarının doğru planlanması gerekiyordu diyen TURCom Teknoloji Satış Müdürü Gökhan ELMAS ise, “Fiber optik yatırımı ve sisteminin yedeğinin olması da önemli konulardan biriydi” dedi ve projeyi ileriki aşamalarını şöyle anlattı;
3 Yedekli Hatla İle Kesintisiz İletişim
“Öncelikle Total ’in merkezine fiber optik hat çekildi. Bunun yedeğinin yapılması için de radyolink yatırımı yapıldı. Herhangi bir fiber optik kopması durumunda, radyolink üzerinden yedekli çalışması için bakır kablolar kullanıldı. Böylece 3. bir hat yedeği sağlanmış oldu.
Genel olarak baktığımızda bütün noktalar taşınmadan önce merkez noktasına fiber optik yatırım yapıldı. MetroEthernet (ME) hat alındı. Firma taşınırken önemli olan sadece hatların taşınması değildi. Telefon numaralarının da değişmesi nedeniyle hem müşterilerin erişimlerinin kesilmemesi hem de yeni binadaki altyapının kesintisiz olması gerekiyordu. Bu nedenle ISDN PRI hatların bir kısmını radyolink üzerinden, bir kısmını fiber optik üzerinden, bir kısmını da bakır kablolar üzerinden birbiri ile yedekli olarak çalıştırdık.”
Projenin diğer aşamaları için de İNCE şu açıklamalarda bulundu;
“ME hatları merkez tarafından önce devreye alındı. Uzak bölge müdürlüklerinde bulunan Frame Relay (FR) hatlar, gerek kapasitesi gerek kesintisizlik olarak yeterli değildi. Kapasite artımı için Cisco markalı routerlar konumlandırıldı ve G.SHDSL hatlar alındı. Hatlar da bölgedeki kullanıcı sayısına göre kapasiteleri belirlenerek merkeze direkt olarak ME hat olarak bağlandı. Bu yatırımlarla hem uç noktaların performansı arttı,s taşınma operasyonunu teknoloji güncellemesi için de fırsat olarak değerlendirdik. Bu yapı aynı zamanda Voice IP özelliğini de taşıyor.
Yedeklilik ve kesintisizlik her zaman önemli olduğu için merkezde uzun yıllardır kullanılan switch ve router yapısı yenilendi. Merkezimize Cisco router ve switch entegrasyonu yapılarak, mevcut yapı yenilendi. Daha sonra uç noktaların merkezle entegrasyonu sağlanarak, iletişim kesintisiz olarak sağlanmış oldu.”
Projenin Avantajları
•Projede istasyonların hiçbir kesinti yaşamadan merkezle iletişime geçtiler. Bu nedenle Total Oil satış kaybı yaşamadan, yeni merkezine taşınmasını gerçekleştirdi.
•Yeni yapıda geçiş sağlanırken, Telnet Telekom adına alınan hatlarla firma, aylık maliyetlerini düşürerek, birden fazla fatura takibinden de kurtuldu.
•Projede bölgelerle öncelikle entegrasyon sağlanırken, eski hatlar aktif olarak çalışıyordu. Fakat geçiş aşamasında hızlı bir operasyonla önce yeni yapı devreye alındı, daha sonra eski yapı iptal edildi. Dolayısıyla, bölgeler ve kullanıcılar, -aksi söylenmese- merkez ofisin taşındığının farkına varmadılar.
Kısaca Total Hakkında
Yaklaşık 500 istasyonu ile ülkemizin %75’ini kapsayan Total Oil, akaryakıtta %6, madeni yağda %10, LPG’de de %6’lık pazar payını elinde tutuyor. 1992 yılından beri Türkiye’de ayrı ayrı faaliyet gösteren Total ve Elf şirketleri, 2002 yılında birleşerek, Total Oil Türkiye A.Ş. adı altında hizmet vermeye başladı. 2003 yılı ikinci yarısında Totalgazı da bünyesine alarak, hizmet alanını daha da genişleten firma, en son teknolojilerle donatılmış tesisleri ile birçok kalite belgesi ve sertifikaya sahip.