Sosyal Sorumluluk Projeleri

AÇEV


Darüşafaka
Sosyal Sorumluluk - Kurumsal - Turcom

Erken çocukluk dönemindeki çocuklar, anne babalar ve kadınlar için eğitim programlarından faydalanan kişi sayısı 550.000

Anne eğitim programlarıyla tüm Türkiye'de 360.000 anne ve çocuğa eğitim.

Baba eğitim programıyla tüm Türkiye'de 32.500 baba ve çocuğa eğitim.

Okuma yazma ve kadın destek programlarıyla 91.000 kadına eğitim

Aile eğitim seminerleriyle 18.000 anne babaya eğitim

Okul öncesi eğitim programlarıyla 50.000 çocuğa eğitim

Yeni yılın 2.sayısında sosyal sorumluluk köşesinde siz okuyucularımıza erken çocukluk ve yetişkin eğitimi veren AÇEV'I daha yakından tanıtmak amacıyla, AÇEV Okuma Yazma Eğitim Birimi Koordinatörü Meltem CANTÜRK ile güzel bir sohbet gerçekeştirdik.

Meltem Hanım öncelikle size kısaca tanıyabilir miyiz?

Meltem CANTÜRK: 1995 yılından beri AÇEV'de çalışıyorum ve Vakıf'taki eğitim birimlerinden okuma yazma programının koordinatörlüğünü yürütüyorum.

AÇEV'in kuruluşundan ve amacından bahseder misiniz?

AÇEV 1993 yılında kurulmuş bir vakıf. Temel misyonumuz eğitim yoluyla insanları güçlendirmek, eğitimdeki fırsat eşitliğinin herkese ulaşmasına katkıda bulunmak ve özellikle okul öncesi eğitimi kamuya duyurmak. Temel özelliğimiz ise yetişkinlerin ihtiyaçlarına cevap veren eğitim programlarını hazırlamak ve sahada ücretsiz şekilde ihtiyaç sahiplerine bu programı ulaştırmak.
Hem Milli Eğitim Bakanlığı ile hem de diğer sivil toplum kuruluşlarıyla ile işbirliği yapıyoruz. Yürüttüğümüz "7 Çok Geç" kampanyamız var. Bu kampanyamızda Türkiye'de okul öncesi eğitimin zorunlu kılınması ve yaygınlaştırılması amaçlıyoruz. Çeşitli bilinçlendirme faaliyetleri yürütüyoruz. Vakıf olarak bir diğer uzmanlık alanımız da yetişkin eğitimi. Okul öncesi yaşta çocukları olan annelere ve babalara çeşitli eğitimler veriyoruz.
Özellikle 2-11 yaş arasında okuma yazma birimimizin yürüttüğü faaliyetlerde 15 yaşını geçmiş ve okul hayatına katılamamış çoğunlukla kadınlara okuma yazma becerisi kazandırıyoruz. Bu temel bir eğitim, bir yandan da ilk kez bir eğitime geldikleri için daha önce okulda olmadıklarından sadece okuma yazma öğretmiyoruz, bir vatandaş olarak kullanabileceği ve hayatını idame ettirebileceği tüm ihtiyaçlarını okuma yazama becerilerini kullanarak yürütebileceği şekilde bilinçlendirme de veriyoruz.

Bu eğitim programlarının güncel, ihtiyaca cevap veren ve bilimsel temelli olması içinde çeşitli akademisyenlerden danışmanlık alıyoruz. Örneğin Koç Üniversitesi'nden Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sevda Bekman, akademik ve genel vakıf danışmanlarımızdan. 81 ilin hemen hemen tamamında bulunuyoruz ve yurtdışında da özellikle anne çocuk eğitimlerimiz var. Baba eğitimi çalışmaları sadece Almanya'da yürütülüyor. Ancak erken çocuk eğitimi Belçika, Bahreyn, Fransa, Hollanda, İsviçre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Lübnan, Ürdün ve Suudi Arabistan'da yürütülüyor. Arap ülkelerinde de kendi dillerine çevirilerek gerçekleştiriliyor.
Kadın Destek ve Okuma Yazma eğitimlerimizle bugüne kadar 100 bine yakın kadına ulaştık. Türkiye'de okuryazar sorunu artık geride kalmış bir sorun olarak gözüküyor. Bu konuyla iligili ülkemizde pek çok kampanya yürütüldü. Okuryazarlık oranlarından ziyade okuryazarlık becerisinin düzeyi artık önem kazandı. Vakıf olarak temel düzeyde okuma yazma öğretiyoruz ve onun da ötesinde 80 saatlik bir geliştirme programı ile okuryazarlık düzeyini yükseltiyoruz.

Devletten katkı alıyor musunuz?

Vakıf olduğumuz için devletten maddi bir katkı almıyoruz. Biz bir vakıfız ve vakıflar yasasına bağlıyız. Devletle programlarımızın uygulamaları sırasında işbirliği yapıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliğimiz var. Anne babalara eğitim verdiğimiz mekanlar, daha çok okullar olsun istiyoruz. Çünkü anne babalar mahallelerinde rahat olarak okullara ulaşabiliyorlar. Bu okulların da fayda sağlayacağı bir durum. Çünkü ilerde okul öncesi yaştaki çocuklar bu okullara devam ediyor ve böylece müdürler/öğretmenler velilerle çok daha önceden biraraya gelmiş oluyorlar. Okul öncesi eğitim hizmetinin yaygınlaşmasının önemli bir noktası da bu. Anne baba ve çocuk okul konusuna hazırlık yapmış oluyor. Bu yüzden mümkün olduğunda okuma yazma kurslarımızı, anne baba eğitimlerimizi halk eğitim merkezlerinde, ilk öğretim okullarında, liselerde, sivil toplum kuruluşlarının eğitime hazırlanmış odalarında veriyoruz.

Eğitimlerinizde teknolojiyi kullanıyor musunuz?

Şu anda sahada uyguladığımız eğitimler uzun süreli ve davranış değişikliği hedefleyen eğitimlerdir. Bu nedenle, yüz yüze ve interaktif eğitimler olarak uygulanmaktadır. Ayrıca, bilgilendirmeye yönelik seminerler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, TV yoluyla eğitim çalışmaları da yapılmaktadır. Özellikle TRT ile işbirliğinde gerçekleştirilmiş olan ve 2002 yılından bu yana 5 dönem yayına giren Benimle Oynar mısın? Programıyla okul öncesi 3-6 yaş grubundaki çocuklar ile annelerine eğlenceli bir eğitim programı sunma fırsatı olmuştur. Bunun dışında NTV işbirliğinde "Baba Olmak Güzel Şey" adında baba eğitimlerimizi anlatan bir belgesel hazırlanmış ve yayınlanmıştır. 2005 yılında ise Kanal D işe işbirliğinde "Bizim Sınıf" adı altında ve eğlenceli kadın programı formatında ve içinde okuma yazma eğitimi bölümleri içeren bir program yapılmış ve yayınlanmıştır. Bunların dışında 7 Çok Geç kampanyası sırasında TV yoluyla bilinçlendirici ve bilgilendirici spotlar yayınlanmıştır.
Kurumsal web sitesine ilaveten geliştirdiğimiz www.7cokgec.org sitesi ile ailelere çocuk gelişimi ile ilgili bilgiler aktarılmaktadır. AÇEV bunlara ilaveten kısa ve orta vadede eğitimlerine teknoloji boyutunu daha kapsamlı bir şekilde entegre etmeyi hedefleyen projeler geliştirmektedir. Bu amaçla öğretmenlere yönelik bir eğitim sitesini, daha sonra interaktif bir portal haline dönüştürmek üzere, hazırlamaya başlamıştır. Sitenin 2010 yılının ilk yarısında hizmete girmesi planlanmaktadır. Ayrıca, okuma yazma programının web ortamında bir eğitim formatına dönüştürüleceği bir projenin hazırlıklarını sürdürmektedir. Yeterli finansal kaynak bulunduğunda uygulamaya geçilecek ve buradan edinilecek deneyimlerle tüm eğitim programlarına teknoloji boyutu eklenecektir.

Gönüllü olmak isteyenler neler yapmalılar?

Vakfımızın okuma yazma eğitimleri gönüllüler aracılığıyla yapılıyor. Dolayısıyla okuma yazma birimimizde gönüllü olmak için 2.5 hafta boyunca verdiğimiz eğitici yetiştirici seminerlerine gelinmesi yeterli. Bizim danışmanlığımızda ve rehberiliğimizde lojistik desteğimizde vakti olan topluma yardımcı olmak isteyen kişiler okuma yazma kursu açıyorlar. Gönüllü eğitici olarak haftada 3 gün kadınlara okuma yazma öğretiyorlar.