- Turcom Anasayfa >
- Kurumsal >
- Sosyal Sorumluluk >
- BARIŞ İÇİN MÜZİK
Sosyal Sorumluluk Projeleri
BARIŞ İÇİN MÜZİK
Dar gelirli, bugüne dek herhangi bir çalgı ya da müzik eğitimi alma olanağı olmayan çocuklara müzik aracılığıyla toplumsal ve kültürel yaşam alanı açan Barış İçin Müzik Vakfı bu sayıda konuğumuz oldu. Barış İçin Müzik Vakfı'ndan Koordinatör Eren Topal ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik...
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Adım Eren Topal. 17 Haziran 1994 tarihinde İstanbul’da doğdum. Beş sene önce Barış İçin Müzik Vakfı ile kesişen yollarım önce Kontrbas öğrencisi ve orkestranın bir üyesi olarak sonrasında genel koordinasyon ekibinin bir üyesi olarak sürdürmekteyim. Aynı zamanda lisans öğrenimimi tamamlamak üzere Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü son sınıfta öğrenciliğimi devam ettirmekteyim.
"Barış İçin Müzik" kuruluşundan ve misyonundan bize bahsedebilir misiniz?
2005 yılında mimar Mehmet Selim Baki ve eşi Dr. Yeliz Baki tarafından kurulan Barış için Müzik'in temel amacı, mümkün olduğu kadar fazla çocuğa karşılıksız müzik eğitimi sağlamak ve barışın sesini müzikle duyurmak. Bu doğrultuda, Edirnekapı'da yaşayan imkânları sınırlı binlerce çocuğa şimdiye kadar ortak sosyal ve kültürel yaşam alanları oluşturarak onların sanata katılım hakkı önündeki engelleri kaldırmayı başardı. Barış için Müzik Vakfı sağladığı olumlu etkiler nedeniyle çeşitli ulusal ve uluslararası ödüllere layık görüldü. Bunlar;
2009 yılında Uluslararası Urban Age Award ödülünü aldı. Nüfus yoğunluğunun giderek arttığı kentlerdeki problemlere karşı geliştirilen yaratıcı çözümleri ödüllendiren Urban Age Award jürisi bu ödülün vakfa verilmesinin nedeni olarak sistemin sürdürülebilir olması ve dünya için pozitif bir model teşkil etmesini gösterdi.
2014 yılında vakıf, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen bir araştırma ve değerlendirme sonucu, "İstanbul'da Dönüşüm Yaratan Öncü Kültür Projesi" olarak gösterildi ve bu kararla bağlantılı olarak Dünya Şehirleri Kültür Forumu, "Dönüşüm Yaratan Kültür Projeleri" yıllık raporunda Barış için Müzik Vakfı'na ilk sırada yer verdi.
2014 yılında, 1975'te Venezuela'da kurulan, çocuklara karşılıksız müzik eğitimi vermeyi hedefleyen ve dünyada pek çok ülkede kabul görmüş bir sosyal değişim hareketi olan El Sistema'nın yaratıcısı José Antonio Abreu ile bir araya gelerek "Dostluk Anlaşması" imzaladı. Bu anlaşmayla Barış İçin Müzik "El Sistema Türkiye" olarak tanınırken iki oluşum arasında kurulacak yeni işbirliklerinin temeli atılmış oldu.
Bugün vakıf çatısı altında, "Barış için Müzik Orkestraları" (Beethoven, Mozart, Vivaldi), "Barış İçin Müzik Korosu", "Barış İçin Müzik Bakır Üflemeliler Topluluğu", "Barış İçin Müzik Yaylı Toplulukları" ve "Barış İçin Müzik Caz Topluluğu" çalışmalarını sürdürüyor. Öğrenciler düzenli eğitimlerinin yanı sıra, yurt içi ve yurt dışından gelen, alanında uzman sanatçılarla ustalık sınıfları ve atölye çalışmalarına da katılarak kendilerini geliştirmeye devam ediyorlar.
Barış İçin Müzik Topluluklarının şimdiye kadar katıldığı ve konser verdiği önemli etkinlikler arasında, İstanbul Müzik Festivali, Sistema Europe Gençlik Orkestra Kampları, SANSEV İstanbul Çok Sesli Korolar Festivali, ENKA Kültür Sanat Buluşmaları, Düşler Akademisi Kaş Kampı sayılabilir.
Vakfın ileri düzey orkestrası olan Beethoven Orkestrası son iki yıl içinde, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, The Deutsche Kammerphilharmonie Bremen Orkestrası, Teresa Carreño Gençlik Orkestrası'yla aynı sahneyi paylaşma şansı da elde etti.
2015 yılında 10. yılını kutlayan Barış İçin Müzik Vakfı müziğin gücüyle yeni hayallerin peşinden koşmaya ve çok çalışmaya devam ediyor.
Bu yılı özel kılan bir başka gelişme de Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Sanat Yönetmeni ve Sürekli Şefi Sascha Goetzel'in iki yıl süreyle vakfın sanat yönetmenliğini üstlenmiş olması.
Goetzel'in "Barış İçin Müzik" ailesine katılmasıyla başlayan yeni dönem, hayalleri ve hedefleri de farklı bir noktaya taşıdı.
Barış İçin Müzik Vakfı olarak hedefleriniz neler?
Barış İçin Müzik Vakfı olarak ana hedefimiz; Türkiye'nin 81 ilinde barışın sesini müzik aracılığıyla yankılanmasını sağlamak ve sanatla buluşmamış, müziğin coşkusunu ve heyecanını yaşamamış çocuk kalmayıncaya kadar çalışmaları sürdürmek.
Bu vakıfla kimlere ulaşmaya çalışıyorsunuz?
7-18 yaş arası müzik ile tanışmamış, tanışsa da çeşitli sosyal dezavantajlardan ötürü devam edememiş, her çocuk bizim öncelikli hedef kitlemizi oluşturuyor. Çocuklara güvendiğimizde neler yapabildiklerini 10 yıl içerisinde çok güzel bir şekilde tecrübe ettik. Aradığımız barış ortamının, çok güvendiğimiz çocuklarımızın önlerindeki engelleri kaldırarak, onları doğru yönlerde motive ederek sağlanacağı inancındayız.
Vakıfta bulunan üç farklı topluluktan bize biraz bahseder misiniz?
Şu an vakfımızda Beethoven, Mozart, Vivaldi olarak isimlendirdiğimiz 3 farklı senfonik orkestramız bulunmaktadır.
Beethoven orkestrası, vakfın ileri düzeydeki orkestrası olarak çalışmalarını sürdürüyor. Yaşları 13-18 arasında değişen 60 kişiden oluşan bu orkestrada teknik ve müzikal kalite ön planda yer alır. Bu orkestranın üyeleri aynı zamanda Barış İçin Müzik’in potansiyel eğitmenleri olarak kabul edilir ve yeni başlayan öğrenciler ile bilgi ve deneyimlerini paylaşma sorumluluğu taşırlar. Barış İçin Müzik Beethoven Orkestrası şimdi kadar yurt içi ve yurt dışında birçok önemli etkinliğe davet edildi ve başarılı konserlere imza attı. 43. İstanbul Müzik Festivali konseri, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile Barış İçin Müzik konserleri, 2. Sistema Europe Gençlik Orkestrası konseri, 42. İstanbul Müzik Festivali konseri, ENKA Kültür Sanat Buluşmaları, Salzburg Klasik Müzik Festivali – 1. Sistema Europe Gençlik Orkestrası konseri, Türkiye Ulusal Gençlik Filarmoni Orkestrası Konseri, bu etkinliklerden birkaçı. Orkestra katıldığı bu etkinliklerde Bruno Campo, Etienne Abelin, Juan Maggiorani, Cem Mansur, Gürer Aykal, Samuel Matus ve Sascha Goetzel gibi önemli şeflerle çalışma fırsatı buldu. Beethoven Orkestrası bugün çalışmalarına Samuel Matus’un sürekli şefliği ve Sascha Goetzel’in sanatsal yönetmenliği altında devam etmektedir.
Mozart orkestrası, Beethoven Orkestrası'ndan sonra gelen ikinci nesil orkestradır. Yaşları 12 ile 18 arasında değişen 50 kişiden oluşan orkestra 2014 Kasım ayında kuruldu. Orkestra şefliğini Barış İçin Müzik'in eğitmenlerinden Özmen Genç’in yaptığı orkestra haftalık çalışmalarına Beethoven Orkestrası üyeleri de destek veriyor.
Vivaldi Orkestrası, Mozart Orkestrası’ndan sonra Haziran 2015'te kurulan üçüncü nesil orkestradır. Henüz başlangıç seviyesinde olan bu topluluk yaylı ve vurmalı enstrüman çalan 60 kişiden oluşuyor. Samuel Matus ve Özmen Genç liderliğinde çalışmaya başlayan topluluk, şimdi Beethoven Orkestrası üyeleri aynı zamanda vakfın asistan eğitmenlerinden olan Nihan Türkyılmaz ve Ebru Kara ile çalışmalarına devam ediyor.
Bu üç topluluktan çocuklar için en uygun olan nasıl belirleniyor?
Barış İçin Müzik Orkestralar Sistemi jenerasyon üzerine gelişen, çocukların vakıfta gerçekleşen müzik eğitimine başlama sürelerinin ve toplu çalışmaların bir ürünü olarak ortaya çıkan bir sistemdir. Bu sebeple çocuğun vakıfta alacağı müzik eğitimine başlangıç tarihi, o çocuğu aynı zamanda yakın tarihlerde kurulan orkestranın da bir parçası haline getiriyor.
Çocuklar vakıftaki etkinliklere nasıl katılabilir?
Barış İçin Müzik Vakfı'nın kapıları yetenek gözetmeksizin, müzik eğitimi almak isteyen ve eğitimlere katılım konusunda süreklilik sağlayabilecek 7-18 yaş arası her çocuğa açıktır.
Uluslararası kapsamda ne gibi organizasyonlar düzenliyorsunuz?
Barış İçin Müzik Vakfı, 1975’de Venezuela'da kurulmuş olan El Sistema'nın Avrupa'daki en iyi modellerinden biri olarak gösteriliyor. 2 sene önce Avrupa'daki 5 ülke ile Sistema Europe isimli bir oluşum kuruldu, Barış İçin Müzik bugün 29 ülkenin oluşturduğu Sistema Europe'un kurucu üyelerinden. Sistema Europe'a üye ülkeler her sene yaz aylarında bir araya geliyor. 1 haftalık orkestra kampı düzenleniyor ve bu kampın sonunda tüm çocuklar birlikte bir konser veriyor.
2013, orkestra kampı ilk olarak 2013’de Viyana'da yapıldı.
2014'te Barış İçin Müzik İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi’nde ev sahipliği yaptı.
2015 Ağustos ayında üçüncüsü Milano'da yapıldı. Bunların dışında önümüzde çeşitli yurtdışı konser ve kamp etkinlikleri var. Sene içinde başta Avrupa olmak üzere yurt dışından çeşitli konser ve proje teklifleri geliyor. Bunları çocukların akademik takvimine uygun olarak değerlendiriyoruz ve birçoğuna katılıyoruz.
2015 Aralık ayında Köln'de 13 öğrencimizle dans ile müziğin buluştuğu gençlik köprüsü buluşması,
2016 Mart ayında Leipzig operasında Leipzig çocuk korosu ile yapılacak olan orkestra kampı - konseri,
2016 Haziran ayında İsveç'te gerçekleşecek olan, birden fazla El Sistema çocuk ve gençlik orkestralarının bir araya geleceği "Side by Side" kampı önümüzdeki uluslararası organizasyonlardan.
Etkinliklerinizden bahsedebilir misiniz?
Barış İçin Müzik Vakfı'nın yakın zamanda katılacağı etkinlikler arasında; Almanya Köln'de gerçekleşecek Gençlik Köprüsü Buluşması, Kadıköy Belediyesi'nin desteğiyle yıl içerisinde 4 farklı kültür merkezinde gerçekleşen ve gerçekleşmeye devam edecek konser serileri, Leipzig korosu ile Mart ayında Almanya'nın Leipzig şehrinde gerçekleşecek konserleri sayabiliriz. Ayrıntılı etkinlik takvimi için www.barisicinmuzik.org sitesini ziyaret edebilir, Barış İçin Müzik etkinliklerinden aylık olarak haberdar olmak için e-bültenimize kaydınızı yaptırabilirsiniz.
Barış İçin Müzik vakfına gönüllü olarak nasıl katkı sağlayabiliriz?
Barış İçin Müzik Vakfı’nda gönüllü olarak birçok alanda destek olabilirsiniz. Birincisi belki de en önemlisi çocukların okul derslerine yardım için eğitmen olmak. Öğrenciler vakıfta haftanın 6 günü müzik eğitimi alıyor, Pazar günü de gönüllülerden oluşan bir ekip çocukların derslerine destek amaçlı etütler düzenliyor. Bu etütler çocukların müzik eğitimine devam edebilmesi açısından çok önem arz ediyor. Bunun dışında vakfın konser ve etkinliklerinde çeşitli alanlarda gönüllü olarak organizasyon ekibinde yer alabilirsiniz. Web sitemizdeki destekçiler sekmesindeki formu doldurarak başvurabilirsiniz.
Barış için Müzik Vakfı kişiler ve kurumlar nasıl destek olabilir? Vakfınıza nasıl bağış yapılabiliyor?
Bu sene başlattığımız "Müzikle Büyümek" isimli bir kampanya var. Barış İçin Müzik'de çocuklar başarılı müzisyenlerden müzik eğitimi alıyor, yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen kamp, konser ve ustalık sınıfı gibi etkinliklerle kendilerini ve enstrümanlarını daha yakından tanıma fırsatı buluyorlar. Çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlere, okul derslerine katkı sağlamak için etüdlere katılıyorlar. Vakfın merkezindeki yemekhanede her gün birlikte yemek yiyor, uygun zamanlarında kütüphaneden faydalanıyorlar. Bu olanaklarla kendini birden fazla alanda geliştirme fırsatı bulan her bir çocuğun vakfa yıllık maliyeti 5,520 TL. Barış için Müzik olarak bu kampanya ile daha fazla çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz.
Ama tabi ki destek olmak bununla kısıtlı değil. 15 Kasım'da Zorlu PSM'de 10.yılımızı kutladık. 300 çocuk birlikte konser verdi. Bu konser için yeni tişört yaptırmak istiyorduk. Bir bağışçımız arkadaşları ile birlikte organize olarak tüm tişörtlerin masraflarını karşıladı. Bazen ihtiyaçlar anlık olabiliyor. Destekçilerimizle birlikte el birliğiyle gerçekleştiriyoruz çoğu şeyi. Örneğin 2016 Haziran ayında İsveç'de gerçekleşecek olan "Side by Side" isimli orkestra kampı bizim için çok önemli. Çocuklar için bu tarz etkinlikler büyük bir kazanım oluyor, kendilerini daha çok geliştirme imkanı buluyorlar. Biz bu kampa yaklaşık 90 öğrencimizle katılmayı planlıyoruz ve şu günlerde bu kampın yol masrafları için kişi ve kurumlardan destek arayışı içindeyiz.