Sosyal Sorumluluk Projeleri

ÇYDD


ÇYDD
Sosyal Sorumluluk - Kurumsal - Turcom

Çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insana ve çağdaş topluma ulaşmak, eğitimde fırsat eşitliği sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, bu sayımızın konuğu oldu. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel ile "Yüz Yüze" bir röportaj gerçekleştirdik.

1. Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Ben İstanbul doğumluyum. Hukuk profesörüyüm. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin 25 yıl önceki 17 kurucusundan biriyim. Buradaki genel başkanlık görevim dördüncü yılını doldurdu. Sevgili Türkan Saylan'dan sonra ben bu görevi devraldım. Mesleğim sırasında hukuk fakültesi dekanlığında bulundum. Üniversite sorunlarının çözümü, demokratik ve özgür üniversite için özel üniversitesi için çok mücadelelerde bulundum. YÖK üyeliğine getirildim. 2002 yılında tarafsız bakan olarak Başbakan Bülent Ecevit tarafından Adalet Bakanlığına getirildim. Kadın hakları, eğitim, laiklik, demokrasi ve özgürlük konularında çalışmalar yaptım. Aslında branşım Milletler arası özel hukuktu. Türkiye'nin ilk hukuk fakültesinin oy ile gelmiş ilk kadın dekanı oldum. Dernekte yeni genel kurul yaptık, bütün şubelerden oy birliği alarak iki sene daha buradayım.

2. ÇYDD hakkında bilgi verir misiniz?

Biz bu derneği neden kurduk; yıl 1988 Cumhuriyete karşı eleştiriler, kadın haklarını kısıtlayan tavırlar vardı. Bir grup kadın öğretim üyesi birleştik. Biz Cumhuriyetin kazanımlarından faydalanmış kadınlar olarak bu gidişata dur dememiz gerekiyor diye düşündük. Yapılan toplantılar sonucunda ÇYDD kurmaya karar verdik. Amacımız Cumhuriyetin kazanımlarını korumak bunun içinde eğitim kalitesini yukarıya çekmek için çalışmalar yapmak. Derneği kurduğumuzu ilk yıllarda kavram kargaşasını önlemek amacıyla laiklik nedir, laiklik ile demokrasi ilişkisi, insan hakları, kadın hakları konularında paneller düzenledik. Ardından teşkilatlandık, çeşitli firmalardan çocuklara vermek amacıyla burslar temin ettik. Bugün geldiğimiz noktaya getiren Türkan Saylan'dır. Özgüveni çok yüksek olduğu ve hekim de olduğu için pek çok firma ile birebir bağlantı kurmuştur, bursların teminini sağlamıştır. Zamanını kullanmayı çok iyi bilen, insanlara yardım etmeyi bir hayat biçimi olarak benimsemiş eşi benzeri bulunmayan bir insandır. Ayrıca dernek eğitim ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenliyor.

3. Kişiler ve kurumlar nasıl destek olabilir? Derneğinize nasıl bağış yapılabiliyor?

Sosyal sorumluluk kavramı kişi ve firmalara iyice yerleşti. Yardımda bulunmak isteyenler telefonla veya gelip bizimle görüşerek yardımda bulunabilirler. Pekçok kişinin eğitim masraflarını üstlendiği kız öğrencilerimiz var. Yurt yaptırmak istiyorum, okul yaptırmak istiyorum, kıyafet yardımında bulunmak istiyorum diyerek kendi önerileriyle de geliyorlar. Çeşitli firmalarla protokollerimiz devam ediyor.

4. Üzerinde çalıştığınız yeni projeler var mı?

Burs vermenin yanında onlara eğitim vermenin de çok gerekli olduğunu düşünmekteyiz. İlk hareket noktamız okullaşma oranını arttırmaktı ve kızların sürdürülebilir eğitim öğretim hayatına devam etmesini sağlamaktır, bunu yapmaya devam ediyoruz fakat bunu yapmak yeterli değil. Şöyle değil; diplomayı alıyorsun ama iş hayatına yabancısınız onların iş hayatına uyum sağlamaları, mesleki bilgi almaları gerekiyor bu bağlamda pek çok şirketten yardım almaktayız. Mentörlük projemiz var üniversite mezunlarımıza özgüven kazandırmak istiyoruz, nasıl iş aranır, nasıl özgeçmiş hazırlanır, nasıl giyinilir, nasıl davranışlar sergilenmeli gibi konularda bilgilendirmeler yapıyoruz. Ayrıca AB ile gençlik projesi kapsamında demokrasi ve insan hakları projesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Dört devlet arasında gençler bir araya gelip demokrasi ve insan hakları ile ilgili eğitim görüyorlar, fikirlerini paylaşıyorlar. Sonuç olarak okulun dışındaki eğitimde çok önemli olduğunun söylemeliyim.

5. Geçmişten bu güne baktığınızda Türkiye'deki okuma oranları, eğitim durumları ne durumdadır, nasıl değerlendirirsiniz?

Okullaşma önceki yıllarda çok düşüktü. Fakat şuanda oldukça çoğaldı. Kızlarla erkekler arasında okula başlama oranın farkı az fakat önemli olan kayıt olan kızların eğitim hayatlarına devam ediyor olması.

6. Yıllardır farklı şehirlerde okuma imkanı bulamayan kız çocuklarına eğitim olanağı sağladınız, umut ışığı olduğunuz bu konu hakkında bizimle bir anınızı paylaşabilir misiniz?

Muş'a gitmiştik. Alparslan Kız Yibo'da İmkansız Periler kitabından kazandıklarımızla bir grup çocuğa burs verdik, giyecek yardımında bulunduk. Orada ilk ve orta bölüm kız öğrenciler vardı. Oradan bir kız elime bir mektup tutuşturdu. ‘'Bunu sonra okur musunuz?" dedi. Sonra o mektubu okudum çok güzel ifade etmişti kendini ÇYDD ve benim hakkımda olan düşüncelerini. Ve sonunda ben iyi bir liseye oradan iyi bir üniversiteye gitmek ve profesör olmak istiyorum bana yardım edin diyordu. Hemen ulaştım kendisine ve liseye gitmesi için gerekeni her şeyi yerine getirdik. Şuan lisenin son sınıflarına gelmiş olmalı. Çok güzel duygularla yazılmış etkileyici bir mektuptu.

7. Teknoloji hayatımızın her alanında yer almakta, kişisel olarak teknoloji ile aranız nasıl?

Belirli bir yaşı geçmiş olan insanların teknoloji ile arasının çok iyi olması mümkün değil. Çünkü teknoloji bana yabancı, teknolojide beklemediğim şeyler var. Cep telefonu ve e-mail kullanıyorum. Tabi ki dernek olarak hayatımızı teknoloji ile yürütüyoruz. 102 şube ile teknoloji sayesinde iletişimde kalıyoruz. Her şubeye bilgisayar eğitimi veriyoruz. Ben maillerime bakıyorum cevap veriyorum. Teknoloji bu asırda çok önemli bir unsur adeta hayat kurtarıcı. Ayrıca kızlarımıza şirketlerin desteği ile bilgisayar eğitimi veriyoruz.

8. Eklemek istedikleriniz?

Yalnız burs değil bizim projelerimiz. Biz şimdiye kadar kırka yakın kız öğrenci yurdu yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Yurt, köy okulu projesi, onarım projelerimize devam ediyoruz. Bu sene 25. yılımızı kutlayacağız. Cumhuriyet'in ilkelerine, değerlerine sahibiz onu yaşatıyoruz ki aydınlık gençler yetişsin. Cumhuriyet çağımızın en başaralı çağdaşlaşma, modernleşme projesidir. Ve Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına minnet borçluyuz. Onun değerlerine sonuna kadar sahip çıkıyoruz.