Sosyal Sorumluluk Projeleri

Darüşşafaka


Darüşafaka
Sosyal Sorumluluk - Kurumsal - Turcom

Bu Çocuklar Darüşşafaka'ya emanet

146 yıldır annelerinden emanet aldığı çocukların yaşamlarını eğitimle değiştiren Darüşşafaka'yı TURCommunique okurlarımıza daha yakından tanıtmak amacıyla Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım'la keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Darüşşafaka Cemiyeti ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları hakkında bilgi alabilir miyiz?

Darüşşafaka Cemiyeti; 1863 yılından beri, maddi olanaksızlıklar nedeniyle iyi eğitim fırsatı bulamayan başarılı yetimlere kucağını açıyor. İlkokul dördüncü sınıftan lise son sınıfa kadar tam burslu, yatılı ve İngilizce eğitim almalarını sağlıyor. Babasını kaybetmiş bu başarılı öğrenciler, çocuk yaşta Darüşşafaka Ailesi'ne katılıyor ve aydın birer genç olarak topluma kazandırılıyor. Darüşşafaka Cemiyeti, geleceğe ışık tutan bir sivil toplum örneği oluşturuyor.

Çocuklarımız, altıncı sınıftan itibaren, ikinci bir dil olarak Almanca veya Fransızca öğreniyorlar. Eğitim masraflarının yanı sıra; giyim, barınma, beslenme ve sağlık hizmetleri de Darüşşafaka Cemiyeti tarafından karşılanıyor. Üniversiteyi kazanan öğrencilerimizin ise dört yıl boyunca eğitimlerini burslu olarak tamamlamaları sağlanıyor.

Darüşşafaka Eğitim Kurumları ise, Türkiye'nin 70 farklı ilinden 850'e yakın öğrencinin ilköğretim dördüncü sınıftan, liseyi bitirinceye kadar yatılı ve İngilizce eğitim gördüğü bir okul. İstanbul Maslak'ta yerleşik, modern kampüslü okulun diğer ilköğretim ve liselerden farkı ise, burada eğitim gören öğrencilerin tümünün babalarını küçük yaşta kaybetmiş olmaları ve yetenekleriyle öne çıkan bu çocukların Darüşşafaka Cemiyeti tarafından tam burslu olarak okutulmaları.

Darüşşafaka ne tür tanıtımlar gerçekleştiriyor?

Belki bugünlerde "Hasan Size Emanet", "Zeynep Size Emanet" yazılı reklamları, hayatını kaybetmiş bir babanın yazdığı mektubu konu olan reklam filmi dikkatinizi çekmiştir. İnternette yaygın olarak yayınlanan bu reklam çalışmaları aslında bir buçuk asıra yakın zamandır, babasız kalmış yetenekli öğrencileri bulup onları babalarının gurur duyacakları bireyler olarak yetiştirmeye ve topluma kazandırmaya devam eden Darüşşafaka'nın tanıtımı ve bağış çağrısını içeriyor.

Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım: "Biz, Darüşşafaka olarak büyük bir aileyiz. Ailemize katılan her öğrencimizi Atatürk'ün çizdiği yolda Türkiye'nin aydınlık geleceğine hazırlamak ise tek hedefimiz.

Biz Darüşşafaka Cemiyeti olarak, aldığımız bağışlarla öğrencilerimizin eğitim masraflarının yanı sıra; giyim, barınma, beslenme ve sağlık hizmetlerini de karşılıyoruz. Annelerinden emanet aldığımız bu çocukları aydınlık yarınlara hazırlarken de, toplumdan aldığımız bağışlar tek kaynağımız. Bu nedenle, Darüşşafaka'ya yapılan her bağış eğitime yapılan bir yatırımdır" diyor.

Darüşşafaka vekaleten kurban bağışı alıyor

Darüşşafaka'ya Vekâleten kurban bağışı" şeklinde, "kesimli", veya Darüşşafaka Eğitim Kurumları'na maddi destek olmak amacıyla, "kesimsiz" yapılabiliyor. 2009 yılı Kurban bağış bedeli, bir Kurban için 290 TL veya 230 ABD Doları veya 140 Euro olarak belirlenmiş. Bağışları www.darussafaka.org adresinden online olarak yapmak da mümkün.

Darüşşafaka gelirlerini sadece yaptığı tanıtımlarla mı elde ediyor? Devlet desteği alıyor musunuz?

Darüşşafaka'nın gelirlerini yardımsever kuruluşlardan ve halktan topladığı bağışlar, kira ve vakıf gelirleri, vasiyet bağışları yoluyla miraslarını Darüşşafaka'ya bırakan hayırseverlerden kalan değerler, eğitime katkı yapmak amacıyla kurmuş olduğu huzurevlerinin, özel sağlık birimi ve fizik tedavi merkezinin gelirleri oluşturuyor. Son yıllarda devletin direkt, maddi bir desteği olmamış, vergi muafiyeti gibi dolaylı desteği olmuştur.

Darüşşafaka teknolojiye yatırım yapıyor mu / takip ediyor mu? Öğrencilerinize teknoloji konusunda sağladığınız imkanlar var mı?

Darüşşafaka'da 6 öğrenciye 1 bilgisayar düşüyor. Her derslikte projeksiyon cihazı mevcut. Eğitim binasında ve öğrenci evlerinde internet ağı sayesinde öğrenciler hem okulda hem de ders dışı zamanlarında bilgisayardan faydalanabiliyorlar.

Okulun teknolojiye ilgi duyan öğrencileri yetiştirmek amacıyla açtığı kulüpler var. Bilgisayar ve Teknoloji Kulübü, Animasyon Kulübü, Grafik Tasarım Kulübü ve Web Tasarım Kulübü öğrencileri her geçen gün yenilikleri takip diyor, aynı zamanda kendileri de yenilikler üretiyor.

Yurtdışı faaliyetleriniz var mı?

Darüşşafaka öğrencileri ürettikleri projelerle yurt içinde ve yurt dışında bilişim yarışmalarına katılıyor. Darüşşafaka, Uluslararası Bilişim Olimpiyatları'nda 2008 yılında dünya üçüncülüğü, 2009 yılında dünya birinciliğini ülkemize kazandırdı.

Ayrıca, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği e-bilişim yarışmasında bir öğretmenimiz ve öğrencimiz Türkiye birincisi oldu. Darüşşafaka diğer okullarda okuyan öğrencileri de bilgisayar kullanmaya teşvik etmek için İstanbul ilköğretim okulları arasında Animasyon Yarışması düzenliyor ve kazanan öğrencileri ödüllendiriyor.