Sosyal Sorumluluk Projeleri

TURMEPA


TURMEPA
Sosyal Sorumluluk - Kurumsal - Turcom

Deniz ve sahillerin kirlenmesini önlemek amacıyla kurulup, örnek projelere imza atan DenizTemiz Derneği/ TURMEPA'yı daha yakından tanımak ve TURCommunique'in de bir faydasının olması adına, bu sayımızda DenizTemiz Derneği / TURMEPA Genel Müdür Yardımcısı Semiha ÖZTÜRK PİŞİRİCİ ile zevkli bir röportaj gerçekleştirdik.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

20 yıllık bir televizyon haberliciği geçmişim var; TRT'de meslek hayatıma başladım, son olarak da CNN Türk'te haberci olarak olayların peşinden koşuyordum ve çeşitli haber programları hazırlıyordum. Son 6 yıldır sivil toplum örgütleri ile yakından ilgileniyorum; yaklaşık 3 yıldır da DenizTemiz Derneği'nde profesyonel olarak görev yapıyorum. Kurumsal işlerden, kaynak ve üyelik geliştirmeden sorumlu genel müdür yardımcısıyım ve genel müdürümüze de vekillik yapıyorum. Aynı zamanda başka bir sivil toplum kuruluşunda, Kadın Adayları Destekleme Derneği KA.DER'de üçüncü dönemdir yönetimindeyim.

DenizTemiz Derneği / Turmepa ile beraber başka derneklerde de çalışıyorsunuz. Sivil toplum örgütlerinde çalışmanızın belli bir nedeni var mı?

20 yıl haber hazırlarken, çok sayıda yabancı ülkeyi görüyorsunuz ve tabiki ülkemizi de gezme imkanını buluyorsunuz. Türkiye'de 2 il dışında her yeri gezdim, gördüm. Bu seyahatlerde her kesimden insanla sohbet ediyorsunuz, olaylarla karşılaşıyorsunuz, bir anlamda Türkiye'nin gerçeğiyle yüz yüze geliyorsunuz. Bir çok şeyin farkına da varıyorsunuz. Bunun sonucunda gerekli değişimleri halkla birlikte yapabileceğini fark ediyorsunuz. Sonra bir an geldi, başkalarını haber yapmak yerine, bu değişimin içinde olmak istedim. Bu sebeple STK'ları tercih ettim, kariyerimde bir değişiklik yaptım. Sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını çok önemsiyorum.

DenizTemiz Derneği / Turmepa nasıl kuruldu ve Derneğin hakkında bilgi alabilir miyiz?

TURMEPA, Sayın Rahmi M. Koç'un kurucu başkanlığında 18 yıl önce, Deniz Ticaret Odası ve bir avuç deniz gönüllüsü tarafından kuruldu. Derneğimiz zaman içinde destekçilerin ve gönüllülerin artan ilgisi ile ülkemizin önde gelen deniz odaklı bir sivil toplum kuruluşu haline geldi. Şu anda 350'yi aşan kurumsal üyemiz var. Bireysel üyelerimizle beraber 1000'e yakın üyemiz mevcut. Tabi bu yeterli değil. Daha çok deniz gönüllüsü kazanmak için projelerimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. TURMEPA, 1996 yılında kamu yararına çalışan dernek sıfatını da aldı. Kamu yararına çalıştığı için her türlü maddi desteği, hayata geçirdiği projelerine aktarmak zorunda. Kar güden bir kuruluş olmadığımız için küçücük bir destek bile bizim için çok önemli, sonuçta bizim de hedefimiz Türkiye'nin denizlerini ve su yollarını korumak, kirlilikle mücadeleyi özendirmek, geliştirmek ve halk katılımını sağlamak; kısacası glecek nesillere yaşanabilir, sağlıklı bir ortam bırakmak.

Herkes üye olabiliyor mu?

Denizi seven herkese kapımız sonuna kadar açık.

KUTU KUTU KUTU: Türkiye'nin ilk su altı atık sergisini açtık. Müze anlayışıyla denizden çıkan bütün çöpleri, eğitim aracına dönüştürüp, sergiliyoruz. Denizden çıkan bu çöpler arasında, beyaz eşyadan sandalyeye kadar her türlü ev eşyası da bulunuyor.

Gerçekleşen projelerinizden örnekler verebilir misiniz?

Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte "Sınırsız Mavi" ismiyle Yapı Kredi'nin sponsorluğunda çok önemli bir projeyi hayata geçirdik. Bu proje ile de gurur duyuyoruz. Bu kapsamda kıyı illerimizde okullarda çevre dersi verdik. 6 milyona yakın öğrenciye ulaştık. Akademisyenlerce yurtdışından da başarılı örnekler getirilerek hazırlanan bir eğitim modülüyle eğitimler verildi. Bu eğitim modülü şimdi Fatih projesinde de değerlendiriliyor. Bu durum bizim için ayrı bir önem taşıyor. Ülkemizin tüm çocuklarına bu dersleri ulaştırabiliyor olacağız.

Biz aynı zamanda Türkiye'nin ilk sualtı atık sergisini açtık. Şu anda Rahmi M. Koç Müzesi'nde kalıcı olarak sergileniyor. Denizden çıkardığımız bizlerin attığı çöpleri, müze anlayışıyla bira araya getiriyor ve sergiliyoruz. Denizden neler çıkmıyor ki! Beyaz eşyadan sandalyeye kadar her türlü ev eşyasını denizlerimizi çöp diye atıyoruz. Deniz alır götürür diyerek kirletiyoruz denizlerimizi. Oysa denizler artık bunu kaldıramıyor. Gerçekten de denizlerimiz can çekişiyor. Şunun altını önemli çizmemiz gerekli. Denizlerimiz ihtiyaç duyduğumuz oksijenin yüzde 75'ini sağlıyor. Denizlerimiz çöplük değildir, hayat kaynağıdır.

Bunun dışında Göcek'te, Marmaris Orhaniye'de, Çeşme'de atık alım teknelerimiz var. Teknelerimiz, turistik ve ticari teknelerden sıvı ve katı atığı ücretsiz topluyor. Bu güzel çalışmamıza destek vermek isteyenlerin bağışlarını kabul ediyoruz. Örneğin 2011 yılında teknelerden 5.8 milyon litre atıksu, 55 bin litre sintine ve 52 bin 300 adet jumbo boy poşet katı atık toplandı. Kısacası denizlerimizin kirlenmesini yerinde önlüyoruz.

Turmepa olarak çevre dostu temizlik ürünlerimiz de var. Bu ürünler çevreyi kirletmeden temizleyen ürünlerdir, çevre bilincine sahip olan herkesin bu ürünleri kullanmasını tavsiye ediyoruz. Bu ürünlere marketlerden ulaşabileceğiniz gibi, sanayi tipi ürünleri de şirketleriniz için talep edebilirsiniz.

2 ayda bir çıkardığımız bir "DenizTemiz" adlı dergimiz var. Seçkin kitapevlerinden satın alabilirsiniz veya abone de olabilirsiniz.

Bu arada uluslararası konferanslar da düzenliyoruz. Geçen yıl Samsun'da yaptığımız konferans gibi bir proje daha başlatarak, bu yıl 30 Nisan'da Uluslararası Karadeniz ve Marmara konferansı düzenledik. Yurtdışından da çok değerli isimlerin, bakanımız Sayın Binali Yıldırım ve çok sayıda belediye başkanının, iş dünyasının katılımıyla mütihiş bir sinerji yaratıldı. Kamuoyunun dikkatinin hiç olmazsa bir süre Marmara Denizimizin ve Marine. Bunlar yürüttüğümüz bazı etkinlik ve projelerimiz. Daha yürüyen onlarca projemiz var. Ayrıca 10 adet proje de sponsorunu arıyor hayata geçebilmek için.

Teknoloji ve sosyal medyadan yararlanıyor musunuz?

Teknoloji ve sosyal medyanın gücü yadsınamaz. Facebooktaki sayfamızın görüntülenme sayısı yaklaşık 8 ayda 1 milyonu geçti. Twitterda da güçlenmeye çalışıyoruz. Web sitemizin de ziyaretçi sayısı bizi sevindiriyor.

Çok keyifli ve bilgilendirici bir röportaj oldu. Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.