Sosyal Sorumluluk Projeleri

DÜŞLER AKADEMİSİ


DÜŞLER AKADEMİSİ
Sosyal Sorumluluk - Kurumsal - Turcom

Bu sayıda konuğumuz Düşler Akademisi; Akademi yetkililerinden Oya Güzel İle keyifli bir sohbet gerçekleştirdik...

Bize Düşler Akademisi'nden bahseder misiniz? Burada neler yapıyorsunuz?

Düşler Akademisi; Alternatif Yaşam Derneği'nin Vodafone Vakfı ile beraber kurduğu sosyal sorumluluk projelerinden sadece biridir. Düşler Akademisi, engelli ve sosyal dezavantajlı insanlara ücretsiz eğitim veren ve onların toplumsal yaşama eşit fırsatlarla katılmasını sağlayan bir sanat akademisidir. Altı yaşını geçkin herkes herhangi bir ücret ödemeden akademimize katılabilir, yeter ki istesinler ve bize ulaşsınlar.

Toplam ne kadar öğrenciniz var?

Öğrenci sayımız genel itibariyle değişiyor. Atölyelere katılan 200 civari öğrencimiz var. Hepsinin eşit fırsatlarla atölyelere dağılımını sağlıyoruz.

Çocukları atölyelere nasıl yönlendiriyorsunuz?

Yetkinliklerine ve hangi branşta mutlu olacaklarını düşünerek atölyelere öğrencilerin katılımını sağlıyoruz. Eğer öğrenci içine kapanık ve konuşmaya ihtiyacı varsa, kendini daha iyi tanıyıp ifade edebileceği, sosyalleşeceği atölyelere dahil ediyoruz. Mesela, drama atölyesi gibi. Müzik kulağı varsa, ve ya müzikten hoşlanıyorsa ritm atölyesine kayıt ediyoruz. Atölyelerin yönlendirilmesi öğrencilerin durumuna ve akademiye yakınlık duymalarıyla alakalı ve bunu da zaman gösteriyor.

Çalışmalarınızla ilgili detaylı bilgi alabilir miyiz?

AYDER olarak derneğimizdeki projelerimiz:

Social İnclusion Band ( engelli ve sosyal dezavantajlı gençlerden oluşan caz müzik grubumuz. Direktörü Çağlayan Yıldız'dır) sanatçı engel tanımaz sloganıyla yola çıkan grup, sanatın herkes için olduğuna inanır ve bu çerçevede de yıllardır birçok yerde sahne almıştır. Sponsorlarımızdan biri Babylon mekanıdır,

Düşler Kumpanyası; oyuncuların tamamının belirli engel gruplarından oluştuğu bir tiyatro kumpanyasıdır. "Bir Aşk Hikayesi" adlı oyunu vardır.

Düşler Film; DA Film Production, gönüllü ve engelli bireylerin desteğiyle kurulmuştur. Ekipte işitme ve bedensel engelli bireyler, profesyonel gönüllüler ile beraber çalışılmaktadır. verilen hizmetler arasında; klip, reklam, konser, arşiv çekimleri, tanıtım filmleri, şirket içi organizasyonlar (seminer, sempozyum, eğitim), belgesel, kısa film çekimleri olduğu kadar katalog, ürün, broşür, şirket içi organizasyonlar (seminer, sempozyum , eğitim) ve konser fotoğraf çekimleri ve tüm baskılı islerin grafik tasarımları da vardır.

Düşler Mutfağı; Bir eğitim atölyesi ve imalathane olarak hizmet veren Düşler Mutfağı, müşterilerine catering hizmeti sunarken farklı engel gruplarından katılımcılarına pastacılık alanında mesleki beceri kazandırır. Bir sosyal işletme modeli temelinde, elde ettiği geliri daha fazla dezavantajlı gencin aktivitelerden faydalanması için kullanır.

Düşler Akademisi Kaş; Engellilik ve süreğen hastalıklar başta olmak üzere, gerekçesi ne olursa olsun toplumsal dışlanmayı yaşayan tüm birey ve guruplara alternatif, yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemlerle ücretsiz olarak eğitim, üretim ve ortak yaşam hizmetleri sunan bir Köy Akademisidir.

Kızlar Atakta :
Türkiye'nin en büyük engelsiz yaşam merkezi Düşler Akademisi Kaş, geçen yıl pilot olarak başlatılan "Kızlar Atakta" programını bu yıl 12 aya yayıyor. Program ile geçtiğimiz yaz, yaşları 12 ile 18 arasında değişen, 6 farklı ilden, 25'i engelli toplam 100 sosyal dezavantajlı kız öğrenciyi ağırladı. Programa katılan gençler, 6 gün süren kamp boyunca, birey olarak kendini geliştirmeyi, topluluk içinde kendini ifade etmeyi, kültür ve çevre ilişkisini doğa içinde yapılan spor etkinlikleri ve yaratıcı grup çalışmaları ile öğrenmeyi temel alan eğitimlere katıldı. Programda son olarak Türkiye Vodafone Vakfı'nın desteği ile Somalı kız öğrenciler de yer aldı. Bu yıl itibariyle 12 ay boyunca uygulanacak programla, eğitim alan genç kızların okullarına döndüklerinde diğer genç kızlara mentorluk yapması hedefleniyor.

12- 18 yaş aralığındaki kızların; kendilerine güvenlerini en çok yitirdikleri ergenlik döneminden güçlenerek çıkmalarını sağlamak, duygu ve düşüncelerinin farkına vararak ifade etmelerini kolaylaştırmak, güvenli ortamlarda risk alarak kendilerini keşfetmelerinin yolunu aydınlatabilmek, çevre ve doğaya saygı ve bilinç oluşmasına olanak sağlamak, toplumsal duyarlılık ve sorumluluk bilinci aşılamak.

Best Budies Turkey : Best Buddies Zihinsel Engelli gönüllülerle, bu engellere sahip olmayan gönüllüleri arkadaş yapan bir programdır. 1989 yılında Amerika'da KENNEDY Ailesi'nden Anthony Kennedy Shriver tarafından kurulmuştur. Programın 50 ülkede uygulaması bulunmaktadır. Türkiye bu programı 2011 Ocak ayında hayata geçirmiştir ve uygulamaya dahil olan 50. ülkedir. Türkiye'de uygulanması Alternatif Yaşam Derneği tarafından yapılmaktadır.

Bütün çalışmalarımız bu projeler çerçevesinde gelişiyor.

Ayrıca Akademide ek olarak;

Aile Eğitimleri

Düşler Akademisi'ndeki atölye çalışmalarına katılan engelli çocukların ailelerine de artık eğitimler veriliyor. Aile eğitimleri, ağırlıklı olarak ebeveyn-çocuk ilişkisine odaklanıyor; ailelere, engelli çocuklarıyla nasıl daha sağlıklı iletişim kurabilecekleri anlatılıyor.

İşaret Dili Eğitim Uygulaması

Türkiye Vodafone Vakfı ve Düşler Akademisi, 3 milyon işitme engelli bireyin ve yakınlarının hayatını kolaylaştıracak, Türkiye'nin en kapsamlı işaret dili eğitim uygulamasını hayata geçirdi. Belli bir müfredat çerçevesinde ders olarak anlatılarak hazırlanan uygulama, alanında Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. 1.100'e yakın anlatım videosu ve 1.400'e yakın kelime içeren bir sözlükten oluşan, Android uyumlu uygulama, Google Play aracılığıyla ücretsiz olarak tüm mobil kullanıcılar tarafından indirilebiliyor. iOS uygulaması ise yakın bir zamanda Apple Store'da kullanıma sunulacak.

Yakın gelecekte ilk hedefiniz nedir?

AYDER teknolojilere ve engelsiz yaşam çözümlerine 2020 vizyonu doğrultusunda odaklanıyor ve yeni projeler geliştiriyor.

Akademiye gönüllülerin ilgisi nasıl? Gönüllülere yönelik bir eğitim çalışmanız var mı?

Genellikle gönüllü sıkıntısı çekmiyoruz. 7'den 77'ye her gönüllünün akademiye ilgisi yoğun, bu sebeple gönüllülerimize minnettarız. Gönüllülük esasına dayalı çalışıyoruz. Gönüllüler olmadan yapacağımız işin hiçbir anlamı yok. Ofis işlerinden, web işlerine, atölye dağılımındaki yardımlaşmadan, mutfağımızda yapılan kurabiyelere kadar gönüllülerden destek alıyoruz. Sosyal değişime, gelişime kelebek etkisi misali gönüllülerimizle birlikte tanıklık ediyoruz. Gönüllüler geldiği vakit; "Engelliye Doğru Yaklaşım Eğitimi "alıyorlar ardından da olmazsa olmaz "Gönüllülük" eğitimini. Bu eğitimler interaktif formel olmayan sivil toplum kaynaklı eğitimler.

Bizler aracılığıyla topluma duyurmak istediğiniz bir şey var mı?

Bizler adım attığımız bu yolda çok mutluyuz. Engelin kalpte ve düşüncede olduğunu biliyoruz ve bizler öğrencilerimiz ve gönüllülerimiz ile birlikte harika anlar geçirip olumlu, özgüvenli değişimlere sebep oluyoruz. Sizler de gönüllü olmak isterseniz bizimle kapımız herkese açık. Engelsiz bir yaşam mümkün...