Sosyal Sorumluluk Projeleri

UNICEF


Darüşafaka
Sosyal Sorumluluk - Kurumsal - Turcom

Unicef, Herkesi Daha Sağlıklı Çocuk ve Kadın Nüfusu İçin Yardıma Davet Ediyor!

TURCommunique'in her sayısında röportaj yaptığımız sivil toplum kuruluşlarından, bu sayımız için de Unicef'i konuk ettik

Çocuk haklarının uygulanmasını destekleme konusunda uzmanlaşmış Birleşmiş Milletler kurumu olan Unicef'in Kaynak Geliştirme Uzmanı Güneş YILIDIRIM'a sorularımızı yanıtlayarak, Unicef hakkında daha bilgilenmemizi sağladı.

1. Öncelikle sizi ve Unicef'i tanıyabilir miyiz?

Güneş YILDIRIM: Unicef'te kişisel bağışlardan sorumlusuyum. Uzun süredir sivil toplum kuruluşlarına hizmet ediyorum. Sadece bu alanda çalışma yapıyorum. Unicef bu sene 60. yılını kutluyor. Bu yüzden önemli bir yıl. Ancak maalesef bu sene çok felaketlerle karşı karşıya kaldık. Bildiğiniz gibi Afrika ile ilgili durum pek iç açıcı değil. Eğitim, sağlık, barınma, açlık gibi bütün bu konular, sadece çocuklar için değil kadınların da ilgilendiriyor. Bu nedenle kadınlar da Unicef'in ilgi alanına giriyor. Unicef buna bütüncül bir bakış açısıyla bakıyor. Çocuk haklarını temel alarak, çocuk haklarına dair sözleşmeyi temel alarak hareket ediyor. Türkiye'de de öncelikli olarak çalışmamız sağlık ve sağlığı çözdükten sonra da eğitim üzerine. Geçmişte Unicef'in sağlık alanında yaptığı çalışmalar sonucunda birçok başarı elde edilmiş. Mesela şu anda Türkiye'de çocuk felci yok. Bundan arınmış bir ülkeyiz.
Kızamık vakaları aynı şekilde bitmiş durumda. Çocuklar 18 yaşına kadar sağlık hizmetlerine ulaşabiliyorlar.
Haydi Kızlar Okula diye büyük bir kampanyamız oldu. Bu da Unicef'in bir çalışmasıdır. Şu anda da en gündem de olan kampanyamız, 25 TL ile bir çocuğun anaokuluna gitmesini sağlayın kampanyası. Gazetelerde de ilanlarını görebilirsiniz. Hem uluslararası hem Türkiye'den iyi niyet elçilerimiz var. Bu elçiler aracılığıyla da mesajlarımızı ulaştırıyoruz.

2. Devletin desteği nasıl?

Güneş YILDIRIM: Gönüllü olmak isteyenler, maddi bağışlarla beraber, destek verebilirler. Örneğin stantlar açıyoruz, etkinlikler yapıyoruz. Kartpostallar başta olmak üzere her kişiye uygun hediyelik ürünlerimiz satılıyor. Bu satışlar Unicef'e bağış olarak geri dönüyor. Bunun dışında Türkiye'de ve uluslar arası yürüttüğümüz kampanyalar var. Hem bireyleri hem kurumları desteğe çağırıyoruz.
Ayrıca sokaklarda Yüz Yüze dediğimiz ekiplerimiz var. Belli ana hatlarda yüz yüze iletişim sağlanabiliyor ve bu yolla da bağış yapılabiliyor. Bu çalışma şimdilik İstanbul ve Ankara'da yürütülüyor. Çok yakında İzmir'de de başlatılacak. SMS numaramız da 3005. Bu numara ile 10 tl bağış yapılabiliyor. Büyük kitap evlerinde de Unicef stantları yer alıyor.
Afrika konusunda da Unicef, canla başla çalışıyor. Unicef'in bu konudaki farklı duruşu daha çok çocuk ve kadın odaklı olmasıdır. Öncelikli hedef, özel üretilmiş hazır besin ve tedavilerini sağlamaktır. Bu besinler ilaç düzeyinde. Temiz su sağlamak da en önemli sorunlardan biri. Açlık insanın bağışıklığını düşürdüğü için salgın hastalıklar ortaya çıkıyor. Bu yüzden Unicef'in hedeflerinden bir tanesi 2 milyondan fazla çocuğu aşılamak. Bunun gibi çalışmaları basında duyurmaya devam ediyoruz. Bu kampanya Ekim'de de bitmeyecek. Uzun vadede Unicef orada çalışmalarına devam edecek.

3. Unicef'in teknolojiyle arası nasıl?

Güneş YILDIRIM: Web sitemiz bizim ikinci ofisimiz. Buradan bağışları rahatça takip ediyoruz. SMS da işimizi kolaylaştıran ayrı bir unsur. Teknoloji, sivil toplum kuruluşlarına kaynak sağlıyor. İnsanlar hangisini tercih ediyorlarsa ister havale, EFT veya farklı bir yol, o şekilde bize ulaşabiliyorlar. Özellikle SMS ve online bağış, büyük bir değişim yarattı. Bu nedenle sosyal medya ve teknolojiyi mümkün olduğunca kullanmaya çalışıyoruz.