Sosyal Sorumluluk Projeleri

WWF


Darüşafaka
Sosyal Sorumluluk - Kurumsal - Turcom

1.Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Ortaokul ve liseyi Avusturya Lisesi'nde, yüksek ögrenimini ise Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde tamamladım. Yaklaşık 15 yıldır, Almanya ve Türkiye'de hem kurumsal hem bireysel bankacılık alanınında Krediler ve Pazarlama Müdürlüğü, Şube Müdürlüğü gibi farklı pozisyonlarda görev aldım. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir Türk şirketler grubunun Düsseldorf'taki şirketinde beş yıl boyunca genel müdürlük yaptım. 2009 yılında Türkiye'ye döndükten kısa bir süre sonra Aralık ayında WWF-Türkiye Genel Müdürü oldum.

2.WWF-Türkiye'nin kuruluşu ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), 1996 yılında Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin (DHKD) öncülüğünde kurulmuş, 2001 yılında ise WWF'nin Türkiye Temsilcisi olarak WWF-Türkiye unvanını almıştır. WWF-Türkiye; ülkemizde doğa korumanın sembolü haline gelen kelaynakların ve deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta) korunmasında başarılı kampanyalara imza atmış DHKD'nin deneyim ve bilgi birikimini, dünyanın en köklü ve saygın doğa koruma kuruluşu olan WWF'nin uluslararası perspektifiyle birleştirerek, ülkemizdeki karmaşık çevre sorunlarına kalıcı çözümler getirmek ve bir değişim yaratmak üzere projeler yürütür. Yaptığımız çalışmalar alan projeleri ve farkındalık kampanyaları olarak iki eksende gelişmektedir.
Geçmişte nesli tehlike altında olan canlı türlerinin korunmasını amaçlayan doğa koruma çalışmaları, günümüzde doğal yaşam alanlarının ve türlerinin kaybının "temel nedenler"inin araştırılması ve ortadan kaldırılmasına yoğunlaştı. Artık biyolojik çeşitlilik açısından önemli ve öncelikli doğal yaşam alanları belirleniyor ve bu alanlara yönelik tehditler inceleniyor. Daha sonra bu tehditlerin ortadan kaldırılması için yöre insanını da işin içine katan kalıcı çözümler üretiliyor. Bu bağlamda, doğa koruma çalışmalarımız belirli bir süreç ve uzun dönemli yoğun bir emek gerektiren projeler çerçevesinde yürütülüyor.

3.Nasıl üye olunuyor ve onlarla nasıl iletişim kuruyorsunuz?
Bize destek olmak isteyen, bizimle birlikte yaşayan bir dünya idealine ulaşmak isteyen herkesi WWF-Türkiye'ye üye olmaya ve çalışmalarımızı desteklemeye çalışıyoruz. Bir doğa koruma kuruluşunun destekçilerinin sadece o kuruma maddi destek sağlayan kişilerle sınırlı olmadığına inanıyoruz. Bize maddi manevi destek veren herkesi doğa koruma bilincini çevresindekilerle paylaşan doğa elçileri olarak görüyoruz. Amacımız doğayı korumaya gönül vermiş bu elçilerin rollerini gerçekleştirmesinde yardımcı olmak. Bunun için düzenli olarak çalışmalarımız ve doğa koruma gündememiz hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz. Dönem dönem üyelerimiz ve gönüllülerimiz ile bir araya gelerek onlardan gelen talepleri ve içgörüleri çalışmalarımıza yansıtmaya çalışıyoruz. Doğamızın karşı karşıya olduğu herhangi bir sorundan endişe duyan ancak tek başına olduğunu düşündüğü için harekete geçmeneyen çok kişi WWF-Türkiye'nin bireysel destek programı aracılığıyla kendisiyle aynı endişeleri paylaşan binlerce insan olduğunu fark ediyor.
Bireysel destek programının temel amacı ülkemizdeki doğal kaynakların karşı karşıya olduğu sorunlarla ilgili kamuoyunda farkındalık yaratmak ve doğa koruma bilincini toplumun tüm kesimlerinde yaygınlaştırmaktır. Bu konudaki en büyük desteği bizimle omuz omuza çalışan gönüllülerimiz, maddi manevi destek sağlayan üyelerimiz ve bağışçılarımız sağlıyor.
WWF-Türkiye'ye üye olmak isteyenler www.wwf.org.tr adresini ziyaret edebilir ve sadece bir kaç dakikalarını alacak kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra bizi desteklemeye başlayabilir. Bu noktadan sonra gerçek birer doğa koruma elçilerine dönüşebilmeleri için gerekli olan bilgi ve deneyim paylaşımı süreci başlıyor.

4.Ülkemizin ilgisi, katılımı nasıl?
Her zaman birbirine destek olan ve zorda kalana sahip çıkan bir toplum olarak Türk toplumunda, bir sivil toplum kuruluşuna destek olma kavramı son yıllarda çok mesafe kat etti. Bugün çok daha fazla insan, çalışmala alanlarına inandığı güvenilir bir sivil toplum kuruluşuna maddi manevi destek olmak konusunda daha yatkın. Yine de toplumun bilinçlendirilmesinde ve yönlendirilmesinde, sivil toplum kuruluşlarına, bireylere ve medyaya önemli rol düşüyor.
Ülkemizde Türkiye'de özellikle iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji verimliliği kapsamında doğa koruma bireysel çabalar artmış durumda. WWF-Türkiye'nin çalışmalarına bazen maddi bazen manevi olarak destek veren 11.000 kişi ile birlikte hareket ediyoruz. Sayıları her gün artan ve düzenli bağışlarla çalışmalarımıza destek veren üyelerimizin artması bizim için çok önemli.

5.Projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz? Hayata geçirmeyi planladığınız yeni projeler var mı?
Geçmişte nesli tehlike altında olan canlı türlerinin korunmasını amaçlayan doğa koruma çalışmaları, günümüzde doğal yaşam alanlarının ve türlerinin kaybının "temel nedenler"inin araştırılması ve ortadan kaldırılmasına yoğunlaştı. Artık, biyolojik çeşitlilik açısından önemli ve öncelikli doğal yaşam alanları belirleniyor ve bu alanlara yönelik tehditler inceleniyor. Daha sonra bu tehditlerin ortadan kaldırılması için yöre insanını da işin içine katan kalıcı çözümler üretiliyor. Bu bağlamda, doğa koruma çalışmalarımız belirli bir süreç ve uzun dönemli yoğun bir emek gerektiren projeler çerçevesinde yürütülüyor. Konya Kapalı Havzası gibi biyolojik çeşitlilik açısından önemli olan, ancak su kaynaklarının sınırlı olduğu ve doğal yaşamın tehdit altında olduğu alanlarda yürüttüğümüz çalışmaların meyvesini, yaklaşık uzun süreçlere yayılan uğraşlar sonucunda yeni yeni alabiliyoruz. Barındırdığı kuş, memeli ve bitki türleriyle, sulak alanları, bozkırları ve tuzcul stepleriyle son derece renkli bir yaşamı barındıran Konya Kapalı Havzası, aynı zamanda yoğun tarımsal faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir bölgemiz. Dünyanın sayılı alanlarından biri olan Havza, ne yazık ki, su kaynakları açısından zengin değil ve suyun tarımsal amaçlı olarak yoğun kullanımı burada yaşayan canlı türlerinin yaşamını sürdürmesini engelliyor. WWF-Türkiye olarak, Konya Kapalı Havzası'nda yöre insanının geçim kaynağı olan tarımsal faaliyetlere engel olmadan, bölgede yaşayan diğer canlı türlerine saygı duyan bir anlayışın yerleşmesini sağlamayı amaçladık. Bunun için, tarımda modern sulama tekniklerinin havzada yaygınlaştırılmasını hedefledik.

Damla sulama, yağmurlama sulama gibi modern sulama tekniklerinin kullanımının, tarımda verimliliği düşürmeden suyun israf edilmesini önlediğini gösterdik. Bu tekniklerin kullanımının yaygınlaştırılması için kurulacak sistemlerde çiftçiye destek olacak kredilerin verilmesi için hükümet düzeyinde lobi çalışmaları yürüttük. Şu anda Konya Kapalı Havzası'ndan toplam 41 dekar (41.000m2) alanda damla sulama çalışması yapılıyor. Toplamda su kullanımında meydana gelen yüzde 47 düşüş ile 23 bin 837 m³, yani yaklaşık 24 milyon litre su tasarrufu sağladık. Kişi başına evde tüketilen su miktarının 150 litre olduğu varsayımından hareketle, çalışmalarımız sayesinde 4 kişilik 40 bin ailenin bir günlük kullanımı kadar su tasarrufu elde ettik. Bu henüz bir başlangıç. Konya Kapalı Havzası'nda suyun akılcı kullanımına yoğunlaşırken, Avrupa'daki en önemli 100 orman alanından biri olan Küre Dağları'nda ise ormanların sürdürülebilir kullanımını hedefliyoruz. Ülkemizin ilk deniz koruma alanına sahip olan Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Alanı'nda denizel bölgenin yönetim planının hazırlanarak su altı yaşamının korunması ve denizin sunduğu kaynakların sürdürülebilir kullanımı Vakfımızın sorumluluğu altında olan bir başka çalışma. Bunlar gibi, batıda Bafa Gölü'nde, kuzeyde Fırtına Havzası'nda, güneyde Çıralı ve Akyatan'da yürüttüğümüz projelerde temel amacımız, yörenin sunduğu doğal kaynakların akılcı ve sürdürülebilir kullanımını sağlayarak gelecek nesillere gurur duyduğumuz bir doğal miras bırakmak. Mayıs ayı içerisinde Akyatan Yaban Hayatı Koruma Sahasında başlayacak "Saz Kedisinin İzinde" adında projemizin yanı sıra sadece farkınlık yaratmayı ve gündem oluşturmayı amaçlayan "Yavru Ayı" , "Yunuslar" gibi kampanyalarımız da olacak.

6.Kurumlar nasıl destek olabilir? WWF-Türkiye'ye destek olan (iş birliği yapan ) kurum ve kuruluşlar hangileri?
WWF-Türkiye çalışmalarını bireysel, kurumsal bağışlar ve sponsorluklarla yürüten kâr amacı gütmeyen bağımsız bir Vakıftır. Vakfımıza 18 yıldır destek olan Garanti Bankası'nı en önemli kurumsal destekçilerimizdendir. Garanti Bankası, kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında WWF-Türkiye'ye verdiği destek sayesinde, WWF'nin tüm dünyadaki en saygın ve prestijli ödülü olan Altın Panda'ya kez layık görülmüştür. Bunun gibi, Coca Cola Türkiye ile Bafa Gölü'nde, Siemens ile Eğirdir Gölü'nde, Eti Burçak ile Konya Kapalı Havzası'nda çalışmalar yürütüyoruz. Unilever Türkiye ile su konusunda farkındalık yaratmak amacıyla sudaki ayak izim projesini, Çevreci Bonus Kart ile iklim değişikliği konusunda bilinç yaratmaya yönelik çalışmalarımızı yürütüyoruz. Özel sektörün dışında, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Dünya Bankası gibi uluslararası kurumlar ve hükümet yardım kuruluşlarıyla ortak projelerimiz bulunuyor.
Doğa koruma projelerimizde işbirliği yapmak isteyen, çalışanları ile birlikte projeler üreterek bize destek olmak isteyen kurumlar bizimle 0212 528 20 30 nolu telefondan iletişime geçebilirler.

7.Teknolojiyi takip edip, ondan yararlanabiliyor musunuz?
WWF-Türkiye olarak çalışmalarımızı maliyet etkin bir şekilde yürütüyor; bağışçılarımızdan ve sponsorluklarımızdan elde ettiğimiz gelirleri en yüksek izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik standartlarına göre uyguluyoruz. Sürdürülebilirlik adına teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor, doğa korumaya katkı sağlayacak teknolojik ürünlerin toplum tarafından kabul görmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Ancak çalışmalarımız sözkonusu olduğunda etkin maliyet prensibi nedeniyle teknolojik yatırımlarımız sınırlı oluyor. Özellikle doğa koruma projelerinde kullanılması gereken GPS cihazları, foto kapanlar ya da araştırmalarımızda kullandığımız teknik donanımlar olmazsa olmazlarımız ancak vakfımız için son derece maliyetli oluyor. Bu noktada ise sağlanacak verim ve maliyet gözönüne alınarak karar veriliyor.
Sivil toplum kuruluşları açısından en önemli teknolojik gelişmenin kesinlikle internet ve internetteki ödeme sistemleri olduğunu düşünüyoruz. Internette yapılan hem iletişim çalışmaları hem de üyelik çalışmaları düşük maliyet ile yüksek verim sağlıyor.

Okuyucularımıza vermek istediğiniz herhangi bir mesaj var mı? "Tek Başınıza Değilsiniz!" İnsanları iklim değişikliğiyle mücadele gibi küresel konularda harekete geçirmenin önündeki en büyük engel, bireylerin bu kadar büyük bir sorun karşısında geliştirecekleri reflekslerin tek başına işe yaramayacağını düşünmesiydi. Ancak son yıllarda özellikle sosyal medyanın ve paylaşım sitelerinin de etkisiyle bireyler endişe duydukları pek çok konuda tek başına olmadıklarını keşfettiler. Birlikten güç doğar, kendisi gibi harekete geçmeye hazır pek çok insanın olduğunu fark edenler bugün seslerini ve taleplerini duyurmak konusunda kendilerine daha çok güveniyorlar. Gündelik telaşlar içinde akıp giden yaşantımızda sadece bir dakikamızı ayırıp alışkanlıklarımızı gözden geçirmek attığımız her adımın gezegenimizde nasıl bir iz bıraktığını düşünmek bile pek çok şey fark etmemize neden olabilir. Bir sonraki aşamada sizinle aynı endişeleri paylaşan milyonlarca insan olduğunu fark etmek herkes için büyük süpriz oluyor. Bir sonraki adımda aynı endişeleri paylaşanlar bir araya geliyor ve başta kendi hayatları olmak üzere aktif biçimde değişimin parçası oluyorlar. WWF'ye destek olmak isteyen, bizimle birlikte yaşayan bir dünya idealine ulaşmak isteyen herkesi WWF-Türkiye'nin çalışmalarını desteklemeye çağırıyoruz. WWF-Türkiye'ye üye olmak isteyenler www.wwf.org.tr adresini ziyaret edebilir ve üyelik başvurularını bir kaç dakika içinde tamamlayabilir.

9.Eklemek istedikleriniz?
Teşekkürler...