Karadeniz Ereğli Belediyesi

1. Öncelikle kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Tayyar MENDEŞ: 2 Temmuz 1945 tarihinde Karadeniz Ereğli’de doğdum. İlk ve ortaöğrenimimi Karadeniz Ereğli’de, lise öğrenimini Zonguldak’ta, üniversite öğrenimini İstanbul’da tamamladım ve inşaat mühendisi olarak mezun oldum. 1971 yılında Karadeniz Ereğli Belediyesi’nde Fen İşleri Müdürü olarak çalışma hayatına atıldım. Askerlik görevimi 1972-1973 yılları arasında yedek subay olarak yaptıktan sonra da belediye başkanlığı görevine seçilene dek, 1974-1994 yılları arasında, mühendis-yönetici olarak Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nda hizmet verdim.

Siyasi hayatım öncesinde de Türkiye’de ilk kez bir ilçede, Karadeniz Ereğli’de, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kurulmasına öncülük ettim ve derneğin “kurucu başkan” görevini yürüttüm. Türk Eğitim Derneği Vakfı Karadeniz Ereğli Şubesi’nin yeniden yapılandırılması için girişimlerde bulunarak bu dernekte de “kurucu başkan” sıfatı ile görev yaptım; TED Karadeniz Ereğli Koleji’nin halen eğitimini sürdürdüğü binanın inşası için de büyük emekler harcadım.

Dönemin Başbakanı Turgut ÖZAL’ın “seçildiği taktirde Karadeniz Ereğli’nin il olacağı” konusunda verdiği söz ile 1989 seçimlerinde Anavatan Partisi tarafından Karadeniz Ereğli Belediye Başkan Adayı olarak gösterildim, ancak seçilemedim. Ardından gerçekleştirdiğim yoğun çalışmalar sonunda, 1994 seçimlerinde halkın %28 oranındaki oyları ile Karadeniz Ereğli Belediye Başkanlığı’na geldim.
Karadeniz Ereğli’de bulunan demokratik kitle örgütlerinin bağlı olduğu Karadeniz İlçe Temsilciler Kurulu’nun oluşturulmasına, faaliyete geçmesine ve bu Kurulun ERDEMİR’in “özelleştirme” adı altında peşkeş çekilmesini önleyici hareketlerine üç yıl süre ile önderlik ettim.

“Bir belediye başkanının asli görevi yol, su, kanalizasyon sorununu çözmektir. Önemli olan bu teknik çalışmaların yanı sıra özellikle sosyal ve kültürel alanda etkinlikler gerçekleştirerek halkın birlik ve beraberliğini dinamik tutmaktır” diyerek Karadeniz Ereğli’nin sosyal yaşantısına canlılık getiren etkinlikler başlattım. “Sevgi, Barış, Dostluk” inancı ile başladığım görevin ilk yılında, önceki adı Uluslararası Osmanlı Çileği Kültür Festivali olan Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivali’nin birincisini gerçekleştirdim. Her yıl düzenlenen ve uluslararası örnekleri arasında en kapsamlı olma özelliğini her yıl tekrar eden bu Festivalle Karadeniz Ereğli’yi adını Türkiye ve dünya gündemine taşımayı başardım.
Türkiye ile Yunanistan arasında ilk kez “kardeş kent” oluşumu için girişimler başlattım. Tüm diplomatik olumsuzluklara rağmen sürdürülen çalışmalar ile Karadeniz Ereğli ile Yunanistan’ın Hydra kenti, 1995 yılında “kardeş şehir” unvanını paylaştılar. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olmamasına rağmen, Kardeş Kent Hydra’nın önerisi ile Karadeniz Ereğli Belediyesi, Avrupa Birliği’nin çeşitli komisyonlarına üyelik hakkı elde ettim. Dünya barışına katkıları dolayısı ile 1996 yılında, İletişim Dalında “Uluslararası Abdi İpekçi Barış Ödülü”nün sahibi oldum.

Zonguldak ve çevresindeki belediyeleri bir araya getiren Zonguldak Çevre Belediyeler Birliği’nin kurulmasına öncülük ettim ve bu birlikte kurucu başkan olarak görev yaptım.
Karadeniz Ereğli halkı 1999 yılında gerçekleştirilen seçimlerde %54 oy oranı ile beni yeniden Karadeniz Ereğli Belediye Başkanlığına seçti.
Yine aynı dönemde çevre konusunda gösterdiğim hassasiyet ile gerçekleştirdiğim çalışmalar ve yatırımlar sayesinde Karadeniz Ereğli 1998 yılında Çevre Bakanlığı tarafından Türkiye’de ilk kez verilen “Çevre Beratı”nın ve 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği tarafından verilen “Kriton Curi Çevre Ödülü”nün sahibi oldu.

Uluslararası girişimlerim ile Karadeniz Ereğli Belediyesi, Avrupa Birliği’ne üye olan ve Akdeniz’e kıyısı bulunan ülkelerdeki kardeş belediyelerin kurduğu Amptictyony Örgütü’ne 1999 yılında “tam üye” olarak kabul edildi.
Merkezi İtalya’nın Palermo kentinde bulunan ve 2000 yılında oluşturulan Avrupa Akdeniz Yerel ve Bölgesel Otoriteleri Ortaklığı Daimi Encümeni COPPEM’in kurucu üyeliğini yaparak halen bu kuruluşun çeşitli komisyonlarında aldığım görevlere devam ediyorum.
Avrupa Birliği Komisyonu, tarafından diplomatik çalışmalarım dolayısı ile Karadeniz Ereğli Belediyesi’ni 2001 Avrupa Diplomasi Ödülü’ne layık gördü ve Karadeniz Ereğli “Avrupa Kenti” ilan edildi.
“Sevgi, Barış, Dostluk” sloganı ile sürdürülen çalışmalar ile Yunanistan ve Türkiye arasında ilan edilen ilk kardeşlik oluşumu “Hydra - Karadeniz Ereğli, Kardeş Kent - Twin Town” anısına, Yunanistan Posta İdaresi - Helenic Post tarafından 2003 yılında, Hydra Belediye Başkanı Kostas ANASTOPOULOS ve benim fotoğraflarımızın bulunduğu bir hatıra pulu bastırdı.

Karadeniz Ereğli ve çevresinde şiddete maruz kalan, ekonomik yönden de mağdur durumda bulunan kadınların sorunlarına Devlet tarafından kalıcı bir çözüm getirilene dek barınabilecekleri ve her türlü ihtiyaçlarının karşılandığı Kadın Dayanışma Evi (KADEV)in kuruluşuna öncülük ettim.
28 Mart 2004 tarihinde gerçekleştirilen Mahalli İdareler Seçimlerinde %65’lik oy oranı ile 3. kez Karadeniz Ereğli Belediye Başkanlığı görevine seçildim.
29 Mart 2009 seçimlerinde ise CHP’den aday oldum ve Ereğli halkının büyük bir desteği ile yüzde 55 oy alarak 4.kez Belediye Başkanlığına seçildim. Böylece Karadeniz Ereğli’nin 4 kez üst üste seçilen ilk belediye başkanı unvanına sahip oldum.
Kardeş kent oluşumunun ikincisi, 2004 yılında Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın Romanya’daki iştirakinin bulunduğu Targovişte Belediyesi’nin teklifi ve benim olumlu yaklaşımım ile gerçekleştirildi. 8-12 Eylül 2004 tarihleri arasında davetli olarak gittiğim Targovişte’de iki kardeş kent arasında eğitim, kültür ve ekonomik çalışmalar gerçekleştirilebilmesi için hazırlanan içeren bir niyet mektubu imzaladım.
Karadeniz Ereğli daha sonra Romanya Alchevsk ve Almanya’nın Düren Kentleri ile de kardeş kent ilişkisini oluşturdu.

Görev sürem içerisinde gerçekleştirdiğim ekonomik, kültürel, ve sosyal çalışmalarla kalkınan Karadeniz Ereğli, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan 2003 yılı raporlarında Türkiye’nin tüm il ve ilçeleri arasında, 61 il merkezini geride bırakarak, 32. sırada yer aldı. Yine göreve başladığım günden bu yana Karadeniz Ereğli’de gerçekleştirdiğim sosyal ve kültürel faaliyetler ile ilçemin ve ülkemin tanıtımındaki katkılarım dolayısı ile kısa adı İZDER olan Seçilmiş ve Atanmışları İzleme Derneği tarafından, “2004 Yılı Tanıtım Ödülü”ne layık görüldüm. Şehir ve Başkan Dergisi tarafından Yılın Kent Ödülü ve Belediye Başkanı Ödülünü aldım. 2005 yılında son olarak MİHDER tarafından yapılan oylama sonunda Yılın Başarılı Belediye Başkanları arasına girdim. Şehir ve Başkan Dergisi tarafından basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirilen oylamada Toplu Konut dalında “Yılın başarılı Belediye Başkanı” seçilirken, GÖZCÜ Gazetesi’nin 2005 yılı için bölge bölge halkın oylarıyla belirlediği ankette ‘Yılın Başarılı Belediye Başkanları’ arasına girdim.

Sürdürdüğüm başarılı çalışmaları ve “sevgi barış dostluk” sloganı ile halkını bir arada tutan, Türkiye’de örnek belediye başkanları arasında ilk sıralarda gösterildim. Emekli öğretmen-estetisyen Neriman POSBIYIK ile evliyim ve bir kız, bir erkek çocuk babasıyım.

2. Karadeniz Ereğli Belediyesi’nden bahsedebilir misiniz?

Tayyar MENDEŞ: Karadeniz Ereğli Belediyesi ülkenin en eski belediyelerinden biridir ve kökleşmiş bir kurumsal yapıya sahiptir. Bir sanayi kenti olan Zonguldak’ın en büyük ilçesi olan Karadeniz Ereğli’nin en önemli istihdam alanlarından biri olma özelliğine sahip olan ve aynı zamanda bir çok hatırı sayılır tesis ve fabrikadan daha cazip imkanlarla personel çalıştıran Karadeniz Ereğli Belediyesi, Türkiye’nin borçsuz ve her türlü güç ve imkana sahip ender belediyelerinden biridir. Kentin tüm altyapı hizmetlerinin eksiksiz yürütülmesinde gösterdiği çabalar, deneyimli ve ekip ruhu ile çalışan personel ve çağın en modern araç-gereçlerine sahip olan Karadeniz Ereğli Belediyesi, bu yapısıyla da birçok kent belediyesinin gıpta ile baktığı ve imrendiği bir kurumdur. Birçok kent belediyesinin aksine Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin tek görevi, kentin ihtiyacı olan altyapı hizmetlerini yapmakla sınırlı kalmamıştır. Kültür ve sanatsal çalışmalarda gösterdiğimiz ilgi ve düzenlediğimiz çeşitli etkinliklerle sadece bölgemizin değil ülkemizin adının tüm Avrupa’ya duyurulmasında en önemli anahtar Karadeniz Ereğli Belediyesi olmuştur. Uluslar arası Sevgi Barış ve Dostluk Festivali’nin yanı sıra yıl içinde gerçekleştirilen etkinlikler ve festivallerle Karadeniz Ereğli kültürel ve sanatsal tüm çalışmalarda sağladığı başarılarla ülkemizin en elit kentlerinden biri haline gelmiştir.

3. TURCom’la çalışmaya nasıl karar verdiniz?

Tayyar MENDEŞ: Network alt yapı yenilenmesi sürecinde araştırma yaparken TURCom web sitesi aracılığı ile ulaştığımız firmanız ile karşılıklı görüşmeler gerçekleşti. Açılan ihale sonucu network alt yapı yenilenme projesi TURCom firmasında kaldı.

4. Projenin aşamalarından bahseder misiniz?

Tayyar MENDEŞ:

1. Sistem odası kurulumu
• FM200 yangın söndürme sistemi
• Yangına dayanıklı kapı
• Ortam algılama ve izleme sistemi
• Parmak izi giriş sistemi
• Klima yapılandırması

2. Wireless yerel network yapılanması
3. Firewall yapılanması
4. Domain yapılanması (active directory)
5. Merkezi antivirüs yapılanması
6. 5651 sayılı yasa gereği loglama ve filtreleme yapılanması


Mahir EKER: Karadeniz Ereğli Belediyesi ile gerçekleştirdiğimiz proje 2 ayda tamamlandık. Proje kapsamında danışmanlık ve fizibilite hizmeti de verdik.


5. Eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Tayyar MENDEŞ: TURCom ile çalışmış olmaktan memnunuz.